viestintä
Mikko Sillanpää
4.12.2020

H&V Spotlights 49-2020

Uuden maailman oppeja: elämä vuoden 2020 jälkeen


Meillä laadukas viestintä on kaiken tekemisen keskiössä. Laaja kansainvälinen yhteistyökumppaniverkostomme, jossa on toimistoja yli 50:stä maasta auttaa asiakkaitamme menestymään ja kasvattamaan tunnettuutta kansainvälisessä liiketoiminnassa. Kansainvälisen viestinnän ja monikulttuurisuuden merkitystä ei sovi unohtaa.

Pyysimme IPRN:n toimitusjohtajaa Luis Gonzalez Canomanuelia kommentoimaan nykyistä globaalia tilannetta ja sitä, mitä siitä voi oppia.


Mikä oli vuoden 2020 tärkein tapahtuma?

“Toimittajien vastaus kautta maailman on Covid-19 –pandemia. Jos puolestaan kysyisi ryhmältä valistuneita vaikuttajia vastaus olisi Trumpin häviö.

Kun globaalilla tasolla analysoi yhtäläisyyksiä tämän vuoden tärkeimpien tapahtumien välillä, nousee viestinnän merkittävyys esiin niin tapahtumien linkkinä kuin niiden merkittävyyden taustalla. Pandemian osalta viestintään liitetään “infodemia” -ilmiö ja Trumpin taholla “fake news”-ilmiö, mutta nämä havainnollistavat laajemminkin nykyisen yhteiskuntamme viestintäongelmia.

Molemmat tapahtumat keräsivät niin paljon huomiota ja loivat niin paljon uutisia ympäri maailman, että vuonna 2021 kun pandemiaa ruvetaan saamaan haltuun ja maailman johtava valtio palaa luonnolliseen asemaansa Bidenin johdolla, syntyy uusi maailma. Tässä uudessa maailmassa viestinnän rooli on tärkeämpi kuin koskaan aikaisemmin.

Tutustuaksemme tähän uuteen maailmaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin on hyvä tarkastella vuotta 2020 ja katsoa mitä oppeja olemme voineet saada tästä poikkeuksellisesta epävarmuuden vuodesta. Nämä opit tulevat johdattamaan meitä uuteen, inhimillisempään aikakauteen. Pandemian ja Trumpin kautta olemme huomanneet hyvän, luotettavan, faktapohjaisen viestinnän arvon.

Hyvä journalismi ja asiantunteva sekä riippumaton tiedottamisen neuvonanto on ajassamme ja paikassamme noussut tärkeäksi. Etenkin nykyisen tietotulvan myötä, jossa tieto on usein ainoastaan tietystä näkökulmasta, manipuloitua tai väärää.

Digitalisaation tahti kiihtyi tapahtumien myötä. Tämän myötä oli huomattavissa, että käytössämme olevat tekniset työkalut eivät aiemmin ole olleet käytössä vaaditulla tasolla. Teknisten työkalujen pitäisi tehdä maailmastamme kestävämmän, työstämme tehokkaamman ja tiedosta luotettavamman.

Molemmat poikkeukselliset tapahtumat ovat myös saaneet maailman kohtaamaan kaksi näennäisesti vastakkaista suuntausta: nationalismin ja globalisaation. Tapahtumien kehitystä tarkasteltaessa on myönnettävä, että globalisaation kehitystä ei ole mahdollista peruuttaa. Samalla tapahtumissa esiteltiin myös kansainvälisen saavutettavuuden voima kaupallisesta näkökulmasta ja sen merkitys, kun viestitään ainoastaan paikallisen tiedon voimalla.

Tämän kautta pääsen kansainvälisen viestinnän sekä monikulttuurisuuden merkitykseen. Nämä ovat olennaisia todellisuuteen, jossa on mahdollisuus oppia kaikesta maailmassa saatavilla olevasta tiedosta ja hyödyntää itsensä kehittämisen potentiaali. Tässä todellisuudessa voimme kehittää kykyjämme ja taitojamme oppimalla monilta erilaisilta ja arvostetuilta organisaatioilta ja lahjakkailta henkilöiltä, jotka voimme tavoittaa tekniikan, älykkyyden ja liikkuvuuden avulla.

Tähän kontekstiin on olemassa organisaatio nimeltä IPRN – International Public Relations Network – jonka tavoitteena on auttaa maailmaa kommunikoimaan paremmin. IPRN -verkosto muodostuu ryhmästä johtavia PR-toimistoja yli 40 eri maasta.  Nämä toimistot jatkuvasti kehittävät palveluitaan ja osaamistaan, jotta he pystyvät mahdollisimman tehokkaasti tuntemaan ja arvioimaan yhteisöjään ja asiakkaitaan. Samalla jäsentoimistot voivat verkostoitua ja oppia muiden maiden toimistojen kokemuksista.

Luis Gonzalez Canomanuel
toimittaja, kansainvälinen yritysviestinnän konsultti, yrittäjä sekä IPRN:n toimitusjohtaja

Seuraa ja käy tykkäämässä meistä Instagramissa, LinkedInissä ja Facebookissa.

Mikko Sillanpää

CEO - markkinointiviestinnän asiantuntija

Antiikin kulttuurihistoria ja retoriikan teoria yhdessä yli 20-vuotisen markkinoinnin ja viestinnän kokemuksen kanssa antaa erinomaisen pohjan tutkia, analysoida ja ratkaista käytännön tasolla viestinnän ja markkinoinnin haasteita. Mikko on kokenut ammattilainen erikoisalueinaan kriisiviestintä ja kansainvälinen markkinointiviestintä.

Motto: Aut viam veniam aut faciam!

... Lähetä viesti ......... Soita...